Blog > Komentarze do wpisu
Tort z wi¶niami i bit± ¶mietan±

Rewelacyjny, lekki w smaku , choć może mało efektowny.

Przepis na biszkopt (najlepszy!) oczywi¶cie z mojego ukochanego blogu Doroty mojewypieki.pl

to przepis na tzw. biszkopt "rzucany"

http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html

kto nie słyszał, ten mocno się zdziwi, ale trzeba upieczonym biszkoptem rzucić o ziemię (w tortownicy) co zapobiega opadaniu i powoduje , że jest on idealnie równy. Bałam się ale zrobiłam to!

Ten przepis na biszkopt nie ma sobie równych. Od czasu jak go wypróbowałam, nie boję się biszkoptów, wręcz uwielbiam je piec. Gor±co polecam i bardzo jestem wdzięczna Dorotus.

Biszkopt przekroiłam na 3 blaty, naponczowałam sporo (woda, cytryna) posmarowałam przygotowanymi wcze¶niej wi¶niami (mrożone wi¶nie ugotowałam do miękko¶ci z cukrem i odrobin± wody, poł±czyłam z niewielk± ilo¶ci± wody z rozpuszczon± żeletyn±) przełożyłam bit± ¶mitan± (z dodatkiem ¶mietanfixu) a wierzch i boki posypałam drobno siekanymi orzeszkami.

Niestety proporcje były intuicyjne, nie zanotowałam czego żałuję i więcej nie popełnię  tego błędu.

Wnioski na przyszło¶ć:

-notować co robię :)

-za mało żelatyny dodanej do wi¶ni (dlatego biszkopt i bita ¶mietana mocno nasi±knęły sokiem)

- zdaniem degustuj±cych- można dodać więcej wi¶ni bo s± rewelacyne i nie ma co sie bać, że będzie za dużo

niedziela, 30 maja 2010, gochapietryga

Polecane wpisy